Carnegie Reading Room – Northfield, Minnesota

Northfield’s Carnegie Library has preserved its turn-of-the-20th century look, with oak paneling and heavy tables in the reading room. While the art is modern, visitors certainly have something of the earlier experience. Andrew Carnegie‘s foundation supported the construction of thousands of libraries, but he did not leave their design to chance. He wanted people to climb a flight of stairs to the door, and the interior to have wood paneling and furnishings to elevate the mind to the dignity and power of the ideas contained between the covers of the books. I was delighted to have to the chance to visit the library this week and see this reading room for myself.

The library is built on a hill just a block from the main street in Northfield.  The original front door is not in use – Andrew Carnegie’s desire for people to climb into this temple of knowledge excludes people with disabilities and old age.  It presents its historic facade to the street; the main door is now around the corner, accessed by a ramp.

Northfield’s library directors have also succeeded in making it a hub of activity.  The day I stopped by, parents were hauling baskets filled with books chosen by their young children, job seekers were working with computers, people of all ages were reading news papers and browsing books.   Carnegie certainly fulfilled his goal of “doing real and permanent good in the world” with this one!

Enhanced by Zemanta

About Sister Edith

Benedictine sister of St. Scholastica Monastery in Duluth, Minnesota, serving in vocation and oblate ministry. Also a social scientist, reader, lover of nature and travel, and dabbler in many things. +UIOGD
This entry was posted in Libraries and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Carnegie Reading Room – Northfield, Minnesota

  1. Monica says:

    What a beautiful room! Where I used to live, in Two Harbors, Minn., there’s a Carnegie Library. It definitely has the stairs to the front door, and lots of beautiful wood on the inside. When they added on, they moved the front door to the new, ground-floor area, but they left the original stairs and original front door intact. Atmosphere does make a difference–not just in libraries, but in churches and private prayer corners, too.

Comments are welcome and moderated

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s